polkupyöriä pysäköitynä riviin

Muistutus Kaupunginpuutarhan alue -asemakaavan katusuunnitelmista 2/25

Vastaanottaja: Turun kaupunki, kaupunkiympäristö

Kuulutus: https://ah.turku.fi/kuulutukset/5159546.htm

Turpon asemakaavasta tekemä muistutus: https://turpo.fi/muistutus-kaupunginpuutarhan-alueen-asemakaavaehdotuksesta-2-24/

Turun polkupyöräilijät ry:n muistutus Kaupunginpuutarhan alue -asemakaavan katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmista

(Taimitarhankatu, Uudenmaantien ja Taimitarhankadun liittymä, Westeréninkatu, Ilpoistentie Kaarningonkadun koillispuolella)

Kaupunginpuutarhan alueen suunnitelmat ovat valitettavasti yhdistyksellemme pettymys useammalla tavalla. Ensinnäkin, Taimitarhankadulla on edelleen kaavoitusta varten laaditun alustavan katusuunnitelman mukainen vanhanaikainen pyöräilyn järjestely. Vaikuttaa siltä, että asemakaavasta laatimaamme muistutusta ei ole tuotu katusuunnittelijoiden tietoon. Toiseksi, kuulutuksesta puuttuu suunnitelmaselostus, mikä hankaloittaa suunnitelmien tulkintaa. Kolmanneksi, lähetimme sähköpostitse muutaman kysymyksen selostuksen puutteesta ja muista asioista jokaiselle listatulle suunnitelman valmistelijalle, mutta emme saaneet vastausta.

Tässä muistutuksessa on sekä asioita kaavasta laatimastamme muistutuksesta joita pidämme edelleen ajankohtaisina, että uusia huomioita. Yksi uusi huomio tulee eräältä jäseneltämme: erityisesti Uudenmaantien pyöräliikenteen, mutta myös autoliikenteen, sujuvuuden kannalta olisi parempi ohjata moottoriajoneuvoliikenne Uudenmaantieltä uudelle asuinalueelle Koivulan eritasoliittymän kautta, eli vain Ilpoistentien suunnasta. Tällöin Taimitarhankadulla ei olisi liittymää Uudenmaantielle, jolloin risteys yksinkertaistuu huomattavasti ja uutta kaistaa ei tarvitse rakentaa. Pidämme tätä kannatettavana ideana. Tähkäpuistosta täytyy myös kaataa vähemmän puita, jos Fridheminpolun sijaan pyöräillään Taimitarhankadun ajoradalla, jonka viereen tehdään jalkakäytävä. Tämä myös ratkaisi yksisuuntaiseen pyöräliikenteeseen Taimitarhankadulla liittyviä haasteita.

Taimitarhankatu

Seuraava on kopioitu hieman päivitettynä kaavasta tekemästämme muistutuksesta:

Taimitarhankadun kaltaiselle kadulle ei tule toteuttaa kaksisuuntaista pyörätietä. Kuten Väyläviraston pyöräliikenteen suunnitteluohjeessa todetaan (s. 72), “Rakennetulla alueella lähtökohtana on, että pyörällä ajaminen on mahdollista ja sallittua aina ajoradan oikealla puolella.” Kaksisuuntainen pyörätie johtaa tällaisessa ympäristössä tilanteisiin jotka ovat pyöräilijöiden onnettomuustilastojen huipulla, joissa pyöräilijä lähestyy risteystä ns. väärästä suunnasta muuhun ajoneuvoliikenteeseen nähden.

Kaavoitusta varten laaditun meluselvityksen sisältämän liikenne-ennusteen perusteella Taimitarhankadun liikennemäärä tulee olemaan sellainen, että suunnitteluohjeen sivun 43 taulukon perusteella moni erilainen pyöräväylätyyppi on hyväksyttävä. Kadulle ei ilmeisesti ole tulossa myöskään bussiliikennettä. Tässä arvioitamme eri väylätyypeistä:

  • Yksisuuntaiset pyörätiet
    + Tuttu, turvallinen ja miellyttävä perusratkaisu.
    + Selkeä.
    – Ajokaistoja on varaa kaventaa hieman, mutta sen lisäksi alustavaan suunnitelmaan verrattuna vaatii tilaa jalankululta ja/tai viheralueilta jos katualuetta ei voi leventää. Tärkeä huomioida myös lumitilana käytettävä erotusalue pyörätien ja ajoradan välissä.
  • Pyöräkaistat
    + 2-1 -tietä tutumpi ratkaisu, vähemmän potentiaalia konfliktille, parempi välityskyky.
    + Parempi pyöräilyn ja jalankulun erottelu kuin pyöräteillä.
    – Pyöräkaistojen talvikunnossapito on toiminut Turussa huonosti, kuten muuallakin Suomessa.
    – Ei juurikaan tilan käytöltään tehokkaampi kuin pyörätiet.
    – Epämukavampi ja vähemmän turvallisen tuntuinen kuin pyörätiet, voisi johtaa jalkakäytäväpyöräilyyn.
    – Kadunvarren pysäköintiin ajettaisiin luultavasti kaistojen yli.
  • 2-1 -tie
    • Sellainen toteutettiin Inspehtorinkadulle jolla moottoriliikenteen määrä on n. kaksinkertainen. Pyöräilijät huomioitava hidasteiden toteutuksessa.
      + Vähän tilaa vaativa ja halpa vaihtoehto.
      + Mahdollistaisi leveämmät viherkaistat ja pohjoispuolisen jalkakäytävän.
      + Hyvä pyöräilyn ja jalankulun erottelu.
      – Pyöräilyn määrä ei välttämättä riittävä.
      – Voidaan kokea epämukavaksi ja turvattomaksi.
  • Sekaliikenne
    • Vaatisi mahdollisesti liikenteen rauhoittamista esim. pyöräkadun tapaisilla rakenteilla. Pyöräilijät huomioitava hidasteiden toteutuksessa.
      + Kuten 2-1 -tie
      – Mahdollisesti pyöräilijöille turvaton tai ainakin turvattoman tuntuinen.
      – Voi johtaa jalkakäytäväpyöräilyyn jos ajoradan liikenne koetaan epämiellyttäväksi.
      – 2-1 -tiehen verrattuna pyöräilyn paikka vähemmän selkeä -> enemmän jalkakäytäväpyöräilyä.

Tämän perusteelle suosittelemme Taimitarhankadulle ensisijaisesti yksisuuntaisia pyöräteitä. Jos viheralueiden mahdollisimman suuri koko on tärkeää ja katualuetta ei voida leventää, voidaan harkita myös 2-1 -tietä tai sekaliikennettä liikennettä rauhoittavien rakenteiden kera.

Kaavamuistutuksesta kopioidun osan lisäksi ehdotamme seuraavia muutoksia Taimitarhankadulle:

  • Selostuksen puutteen vuoksi on hieman epäselvää, jatkuuko pyörätien ja jalkakäytävän erottelu Fridheminpolulla. Liikenteenohjaussuunnitelman perusteella oletamme, että tässä ne on tarkoitus erotella tiemerkinnöin. Kannatamme tätä jos pysytään ratkaisussa jossa Fridheminpolulla on pyörätie, mutta merkitsisimme kulkumuotoja erottavan viivan lisäksi pyörätien puolelle keskiviivan, koko Taimitarhankadulle.
  • Westeréninkadun liittymään tarvitaan hidaste. Se voi olla ylijatkettu rakenne, korotus tai jokin muu hidaste. Tämä olisi erityisesti tarpeen kaksisuuntaisen pyörätien kanssa.
  • Taimitarhankatu PL310 kohdalla jalkakäytävän saisi jatkaa koululle johtavan liittymän yli, kuten muissakin tonttiliittymissä.
  • Ylijatkettujen jalkakäytävien ja pyöräteiden yliajettavan osuuden tulee olla vähintään 5 metriä leveä (Väyläviraston jalankulun suunnitteluohje s. 91).
  • Taimitarhankadun länsireunalla oleva jalkakäytävä on kahdessa kohdassa merkitty asfalttipintaiseksi, tämä lienee virhe?
  • Ilpoistentien liittymästä puuttuu suojatien ja pyörätien jatkeen tiemerkinnät.

Uudenmaantien ja Taimitarhankadun liittymä

Hyvää: Jalankulkijoiden odotustilan ja pyöräilijöiden ryhmitystilan erottelu pintamateriaalilla.

  • Mielestämme tulee harkita painonappien poistamista Uudenmaantien ylityksestä. Uuden asuinalueen myötä risteykseen tulee huomattavasti lisää sen toisella puolella olevalle bussipysäkille ja pyöräilyn laatukäytävälle suuntautuvaa jalankulku- ja pyöräliikennettä.
    • Kaupungin tavoitteiden mukainen jalankulun ja pyöräilyn priorisointi tulee muutenkin huomioida liikennevalosuunnittelussa.
  • Risteyksessä voisi olla varaa tiukentaa ajoradan kääntösäteitä kohdissa, joissa kääntyvä ajoneuvo risteää jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kulkureitin kanssa, mahdollisesti hyödyntäen yliajettavia kavennuksia.
  • Pyöräilijöiden ylityskohta tulee jättää reunakivettömäksi. Tämän toteuttamista helpottaisi erottelukaista jalankulun ja pyöräilyn välissä, joka myös parantaisi kulkumuotojen erottelua ja tehostaisi näkövammaisten ohjausta.
  • Katusuunnitelmassa Uudenmaantien ylityksessä on merkitty suojatien raidat myös pyöräilijöiden ylityskohdan poikki. Liikenteenohjaussuunnitelmassa kohta on epäselvä. Suojatie tulee merkitä vain jalankulkijoiden reitille.

Muut kadut ja alueet

  • Kuten huomautimme kaavan muistutuksessa, Westeréninkadun poikittaispysäköinti sopii huonosti yhteen ajoratapyöräilyn kanssa. Se voitaisiin korvata kadun suuntaisella pysäköinnillä kadun kummallakin puolella.
  • Renvallinaukion ajorata voisi olla pihakatu, ja Taimitarhankadun liittymän jalkakäytävä ylijatkettu (yhteys vertautuu tonttiliittymään).
  • Kaavan muistutuksesta: Renvallinaukion ajoyhteyden kohdalla ei ole pyöräilijöiden kulkuyhteyttä viherkaistan poikki. Suunnitelman mukaisessa tilanteessa pyöräilijät kulkisivat joko kömpelösti ajoradan kautta tai jalkakäytävällä.
  • Tehdäänkö Ilpoistentien erotellusta pyörätiestä ja jalkakäytävästä yhdistetty? Sillä näyttää olevan yhtenäinen asfalttipinta Taimitarhankadun risteyksessä. Tämä vaatisi myös liikennemerkkimuutoksen, jota ei ole liikenteenohjaussuunnitelmassa.
  • Renvallinaukion nimikyltissä (liikennemerkkitolppa 13) on väärä nimi.

Turussa 10.2.2025

Kiinnostaako Turpon toiminta? Liity jäseneksi!

Jäsenmaksu on 20 euroa vuodessa.

Jos pankkitilisi kestävyys joutuu jäsenmaksusta kohtuuttomalle koetukselle, voit maksaa alennetun jäsenmaksun 12 euroa. 12 euron maksun voivat maksaa työttömät, opiskelijat, eläkeläiset ja muuten vähävaraiset.

Kannatusjäsenmaksu on 50 euroa vuodessa.