Vastaanottaja: Turun kaupunki, kaupunkiympäristö, liikennesuunnittelu
Kuulutus: https://ah.turku.fi/kuulutukset/5159546.htm
Turun polkupyöräilijät ry:n muistutus Vallihaudankadun ja Linnankadun välin Vallihaudankatu-Satamakatu katusuunnitelmista ja satama-alueen liikenteenohjaussuunnitelmasta
Arvostamme suunnitelmissa erityisesti Linnankadun laadukasta, aukiomaista katutilaa ja Väyläviraston Pyöräliikenteen suunnittelu -ohjeen mukaista kiertoliittymää. Suunnitelmien perusratkaisut ovat hyvät, mutta kuten lähes aina näin merkittävien suunnitelmakokonaisuuksien kanssa, keksimme niistä myös parannettavaa.
Linnankatu
Kadun aukiomainen ulkoasu monine penkkeineen ja puineen on hieno. Se huomioi paikan historiallisen luonteen ja priorisoi kestäviä kulkumuotoja, toisin kuin linnan nykyinen vierusta, joka ei ole toimiva tai miellyttävä kaupunkitila jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Jalankulkualueiden nupukivipinnan tulee olla riittävän tasainen, jotta sillä kulkeminen ei ole epämukavaa apuvälineitä käyttäville jalankulkijoille. Liian epätasainen pinta voi johtaa näiden jalankulkijoiden siirtymiseen pyörä- tai ajokaistalle.
Suomessa vielä uusi 2-1 -tie on kompromissi pyöräilyn priorisoinnin, joukkoliikenteen sujuvuuden, jalankulkualueiden ja oleskelun välillä, johon jotkut suhtautuvat ymmärrettävästi varauksella, etenkin pyöräilijöiden turvallisuuden osalta. Inspehtorinkadulle toteutettu vastaava ratkaisu vaikuttaa toimineen pääosin hyvin tähän mennessä, ja meistä vaikuttaa siltä että se sopii Linnankadulle vielä paremmin.
Inspehtorinkatuun verrattuna suunnitelma on selvästi parempi etenkin pyöräväylien jatkuvuuden kannalta. Jatkuvuuden ohella Inspehtorinkadun suurimpia ongelmia ovat reunakivet ja pyöräkaistojen keskellä olevat kaivonkannet. Ensimmäinen ongelma vältetään Linnankadulla, mutta jälkimmäiseen on kiinnitettävä huomiota. Kaivonkansien sijoittamista pyöräilijöiden ajolinjalle tulee välttää.
Nupukivien sijaan valitsisimme pyöräkaistojen materiaaliksi punaisen asfaltin. Kyse on pyöräilyn pääreitistä, ja pyöräliikenteen suunnitteluohjeen sivun 224 mukaan “Luonnon- tai betonikiveystä voidaan käyttää pyöräliikenteen pääreitillä erityistapauksissa, jos pinta on sileä ja tasainen. Pinnan tulee säilyä tasaisena ikääntyessään eivätkä saumat saa muodostaa haitallisia uria. Nupu- ja noppakiveystä voidaan käyttää herätepinnoitteena tai -raitana sekä erottelukaistana.” Tasaisempi pinta on miellyttävämpi ajaa, auttaa pyöräkaistoja erottumaan jalankulkuväylistä ja on parempi myös talvipyöräilyn kannalta. Talvella epätasainen pinta on vaarallisempi ja vaikeampi pitää kunnossa. Jos asfalttia ei käytetä, tulee pintamateriaalin täyttää ylempänä mainitut kriteerit ja on varmistettava riittävä värikontrasti jalkakäytävään.
Suunnitelmissa ei esitetä uusia pyörätelineitä, mutta ilmeisesti nykyiset ovat säilymässä. Fölläriaseman telineet ovat ainoat linnan läheisyydessä sijaitsevat runkolukittavat telineet, ja föllärit vievät usein suuren osan paikoista. Mielestämme telineitä tarvitaan nykyistä enemmän. Linnanpuiston laidalla olevien eturengastelineiden korvaaminen runkolukittavilla auttaisi jo huomattavasti.
Oletamme, että Linnankadun keskustaa kohti jatkuvalle osuudelle on tekeillä katusuunnitelma johon tämän suunnitelman yksisuuntaiset järjestelyt yhdistyvät luontevasti. Mahdollisessa suunnitelmien toteutuksen välivaiheessa on varmistettava keskeneräisten järjestelyjen toimivuus. Olisi todennäköisesti järkevää pitää keskustasta saapuva Linnankadun pohjoisreunan pyörätie kaksisuuntaisena kiertoliittymään asti jos tämän suunnitelman ja sen jatkon rakentamisen välillä on vähääkään pidempi tauko.
Kiertoliittymä
Kiertoliittymä on mielestämme erittäin onnistunut ja haluamme esittää siihen vain varsin vähäisiä muutoksia:
- Ympyrään liittyvät pyörätiet tulee merkitä väistämisvelvollisiksi kuten Väyläviraston pyöräliikenteen suunnitteluohjeessa (sivu 148).
- Kuten liikenteenohjaussuunnitelmassa on muidenkin pyörätien jatkeiden kohdalla, pyöräteiden punaisen värin tulee jatkua myös kiertoliittymän pyörätien jatkeilla.
- Jos punaista väriä ei jostain syystä käytetä, merkitsisimme pyörätien jatkeen reunaviivan myös suojatien puolelle kohdissa joissa jalankulkijoiden odotusalueen ja pyöräilijöiden ryhmitysalueen välissä on erottelukaista.
- Jalankulkijoiden odotusalueen ja pyöräilijöiden ryhmitysalueen välinen erottelukaista on huomattavan leveä varsinkin kummallakin Linnankadun haaralla. Tämä voi johtaa jalankulkijoiden oikaisuun pyörätien jatkeen kautta, jonka vuoksi erottelukaistoja olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä kaventaa.
- Linnankadun etelälaidalla ympyrästä keskustan suuntaan katsottaessa ensimmäinen puu kaventaa jalkakäytävää huomattavasti. Vaikuttaa siltä, että talvella voitaisiin koneellisesti kunnossapitää ainoastaan pyörätie ja kapea kaistale jalkakäytävää sen vieressä. Tässä voitaisiin harkita pyörätien linjauksen siirtämistä lähemmäksi ajorataa.
Vallihaudankatu
Pyöräilyn järjestelyt Vallihaudankadun eteläpäässä ovat epäselviä. Suunnitelmista on selvää, että pyöräilyn on tarkoitus tapahtua ajoradalla, mutta pyöräily sille Forum Marinumilta tulevalta pyörätieltä näyttää tapahtuvan laatoitetun jalankulkuväylän ja suojatien kautta. Lisäksi opaste G14 vaikuttaa ohjaavan pyöräilijät jalkakäytävälle joka on nykyään yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä, ja opaste G13 vaikuttaa olevan suunnattu tällä väylällä kulkeville.
Tiedämme, että alueen pidemmän aikavälin järjestelyt riippuvat tulevista satamaraiteen suunnitelmista ja ympäröivän seudun asemakaavoituksesta sekä sitä seuraavasta katusuunnittelusta. Mutta miten näiden aikataulut osuvat yhteen? Kuinka kauan nyt nähtävillä olevan suunnitelman mukaiset järjestelyt ovat käytössä, ja entä jos muut suunnitelmat viivästyvät?
Varmaankin helpoin väliaikainen ratkaisu olisi jatkaa asfalttipintaista yhdistettyä pyörätietä ja jalkakäytävää suojatielle asti. Myös nykyisen Linnankadulle johtavan yhdistetyn pyörätien ja jalkakäytävän säilyttämistä voitaisiin mielestämme harkita, sen sijaan että siitä tehdään laatoitettu jalkakäytävä.
Liikenteenohjaussuunnitelma
Uudelta matkustajaterminaalilta ja sen pyöräpysäköinniltä vaikuttaa puuttuvan pyöräilijöiden opastus keskustaan, jollei sitä aiota hoitaa kaupungin omilla opasteilla.
Opaste G14 vaikuttaa ohjaavan pyöräilijät linnalle Nuottasaarenkadun kautta tai Linnanpuiston läpi, jossa pyöräily ei ole toivottavaa. Nähdäksemme olisi järkevää ohjata heidät Linnankadulle linnan pääsisäänkäynnin ja pyörätelineiden luokse.
Linnankadun keskustan suunnan bussipysäkin kyltti H7 tulisi varmaankin sijoittaa pysäkin toiseen päähän.
Merkin E8 pitäisi olla pelkän pyörätien merkki.
Turussa 10.2.2025