Vastaanottaja: Kaarinan kaupunki, tekninen lautakunta
Kuulutus: https://tweb.kaarina.fi/ktwebscr/kuulattn_tweb.htm?id=359607
Turun polkupyöräilijät ry:n muistutus Puntarikadun katusuunnitelmasta
Arvostamme suunnitelman taustalla olevaa tavoitetta parantaa jalankulkuolosuhteita ja pyöräilyn turvallisuutta, mutta emme kannata pyörätien rakentamista Puntarikadulle. Pyöräilyn turvallisuutta kadulla on syytä parantaa, mutta erillinen pyörätie toisi omat turvallisuushaasteensa ja veisi tilaa jalankululta, vähentäisi jalankulun mukavuutta ja heikentäisi edellytyksiä katutilassa oleskelulle.
Miksi pyörätie olisi huono ratkaisu
Puntarikatu on Kaarinan keskustan kävelyn ydinalueella sijaitseva lyhyt tonttikatu, jolla ei ajoneuvoliikenteen, sekä moottoriajoneuvojen että pyöräilyn, näkökulmasta ole juurikaan laajempaa liikenteellistä merkitystä kuin mahdollistaa kulku sen varren kiinteistöille ja parkkipaikoille. Sen varrella on monia asiointikohteita ja asuntoja. Näiden tekijöiden vuoksi käveltävyyden merkitys korostuu erityisesti, ja lähtökohtaisesti tällaisella kadulla pyöräily on järkevintä sijoittaa ajoradalle.
Puntarikadun varrella on varsin tiuhaan eri toimintojen sisäänkäyntejä. Jos jalkakäytävää kavennetaan ja pyöräily siirretään sen viereen, jokaisen sisäänkäynnin kohdalle muodostuu pyöräilyn ja jalankulun konfliktipiste. Tällaisessa ympäristössä jalankulkijat päätyvät herkästi pyörätielle, joko huomaamattomuuttaan tai jalkakäytävän kapeiden kohtien takia. Kadun tällä puolella on useampi sisäänkäynti jolla on kävelyväylää kaventavat portaat, ja lisäksi R-kioskin edustalla on kesäkaudella istumapaikkoja.
Rakennusten edessä olevalta pyörätieltä on myös selvästi huonommat näkemät rakennusten nurkkien taakse kuin ajoradalta. Lisäksi on syytä olettaa, että pyörätietä käytettäisiin ainakin jossain määrin lainvastaisesti moottoriajoneuvojen pysäköintiin ja pysäyttämiseen, mikä on Suomessa valitettavan yleistä.
Muistutamme myös Väyläviraston ohjeen 18/2020 Pyöräliikenteen suunnittelu sivusta 72, jolla todetaan että “Rakennetulla alueella lähtökohtana on, että pyörällä ajaminen on mahdollista ja sallittua aina ajoradan oikealla puolella.” Suunnitelman mukainen pyörätie ei noudattaisi tätä.
Turvallisuutta parantavat toimenpiteet
Parkkipaikoilta poistuvien autojen aiheuttamaa vaaraa voitaisiin vähentää toteuttamalla jyrkempi kynnys parkkipaikkojen ja ajoradan väliin. Se saisi kuljettajat peruuttamaan hitaammin ja varovaisemmin. Autoilijoiden varovaisempi tahti antaa myös pyöräilijöille enemmän aikaa reagoida. Jyrkempi ajoradan reuna saa myös sillä kulkevat ajamaan varovaisemmin.
Kadun keskellä olevan suojatien korottaminen on erittäin järkevää ja jo itsessään tulee selvästi hillitsemään nopeuksia. Sen lisäksi olisi järkevää jatkaa Puntarikadun pään ylittävä Pyhän Katariinan tien yhdistetty pyörätie ja jalkakäytävä yhtenäisenä risteyksen yli, tai vähintäänkin tehdä korotettu suojatie ja pyörätien jatke. Tämä korostaisi väistämisvelvollisuuksia ja hidastaisi nopeuksia, sekä parantaisi jalankulun ja pyöräilyn sujuvuutta ja miellyttävyyttä.
Ylijatketun ratkaisun kanssa on mielestämme järkevää käyttää merkkiä B5 Turun kaupunginkin noudattaman käytännön mukaisesti, se on tärkeä muistutus liikennesäännöistä etenkin talvella ja kun järjestely on uusi. Suosittelemme että pyörätien yliajettava osa toteutetaan vähintään 5 metriä leveänä Väyläviraston Jalankulun suunnittelu -ohjeen (34/2022) sivun 91 mukaan. Kaikkien korotusten suunnittelussa on varmistettava, että ne eivät aiheuta kohtuutonta tärähdystä tai kaatumisvaaraa pyöräilijöille.
Puntarikadun ajorata on suunnitelmassa kapeimmillaankin 7 metriä leveä. Tällaisen tonttikadun ajoradan tulisi olla kapeampi. Liian leveä ajorata johtaa korkeampiin ajonopeuksiin jolloin mahdolliset törmäykset ovat vakavampia ja muun liikenteen havainnointi vaikeutuu. Ajorata voisi olla kadun keskellä olevan suojatien kohdalla jopa alle 5,5 metriä leveä niin, että esimerkiksi auton ja kuorma-auton kohtaaminen on edelleen mahdollista. Turun Kauppiaskatu välillä Eerikinkatu – Linnankatu muistuttaa ominaisuuksiltaan ja sijainniltaan Puntarikatua, vaikka onkin sitä huomattavasti kapeampi, ja sen ajorata on nykyään 5,5 metriä leveä.
Pyhän Katariinan tien risteyksessä toteuttaisimme Puntarikadun ajoradan kanssa linjassa olevan pyöräily-yhteyden Pyhän Katariinan tien eteläpuolen pyörätielle viherkaistan poikki. Tämä erottaisi pyöräilyn jalankulusta myös ajoradan ylityksessä ja ohjaisi enemmän pyöräilyä puolelle jolla on erillinen pyörätie. Erillinen pyöräily-yhteys myös selventäisi väistämisvelvollisuuksia, kun pyöräilijät eivät käyttäisi suojatietä, joiden kohdalla pyöräilijöiden liikennesääntöihin liittyy paljon vääriä käsityksiä. Laittaisimme tälle yhteydelle pyörätien liikennemerkit (D5 + H23.2) sekä väistämisviivan ja kärkikolmion (B5) sen liittyessä ajorataan ja pyörätiehen.
Sivuhuomiona, vaikka emme kannatakaan pyörätien toteuttamista, suunnitelmassa oleva materiaaliero pyörätien ja jalkakäytävän välillä oli positiivinen yllätys. Varsinkin, kun vastineessa muistutukseemme Pyhän Katariinan tien ja Hovirinnantien risteyksen kiertoliittymän katusuunnitelmasta meille kerrottiin, että “Kaarinassa ei käytetä Turun tyylistä jalkakäytävien laatoitusta erotelluilla väylillä.” Betonikiveys on toki erinäköinen kuin Turun betonilaatoitus, mutta periaate on täysin sama. Toistamme kyseisessä muistutuksessa tekemämme esityksen, että Pyhän Katariinan tien eteläpuolen pyörätiellä ja jalkakäytävällä käytettäisiin vastaavaa erottelua, jollainen löytyykin jo Pyhän Katariinan tieltä väliltä Pyhän Katariinan tie 8 – Kyynäräkatu.
Turussa 5.2.2025