Tämä on viimeinen neljästä blogikirjoituksesta, joissa esittelemme Turpon kuntavaaliteesit Turussa. Ne ovat Turpon kärkitavoitteet tulevalle valtuustokaudelle, ja allekirjoittamalla ne ehdokkaat osoittavat sitoutumisensa pyöräilyolosuhteiden kehittämiseen.
Löydä itsellesi sopiva ehdokas allekirjoittaneiden listasta, tai jos olet ehdolla, allekirjoita teesit Pyöräliiton vaalisivulla: https://pyoraliitto.fi/pyoravaalit-2025/turku/
Muita Turun seudun kuntia koskevat valtakunnalliset teesit: https://pyoraliitto.fi/pyoravaalit-2025/
Alue- ja kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025, ennakkoäänestys kotimaassa 2.–8.4.2025. Lisätietoa vaaleista osoitteessa vaalit.fi.
Turun kaupungin pyöräilyn edistämisestä puuttuu pitkäjänteisyyttä ja johdonmukaisuutta. Edistämistyöhön saataisiin kaivattua tehostusta nimeämällä työn koordinointiin täysipäiväinen vastuuhenkilö, sen sijaan että kaikki asian parissa työskentelevät tekevät sitä muiden töiden ohella tai että työ on liiaksi kiinni Turpon kaltaisesta kaupungin hallinnon ulkopuolisesta tahosta. Pyöräily-ympäristön pitkäjänteinen kehittäminen osana sujuvaa liikkumista ja hyvää kaupunkiympäristöä vaatii ammattitaitoa, riittäviä resursseja sekä yhteistyötä niin kaupungin sisäisten kuin ulkoistenkin tahojen kesken. On selvää, että kommunikaatio kaupungin eri osastojen välillä ei aina pyöräilyasioissa toimi.
Pyöräilykoordinaattorin tehtävänä on edistää tiedon kulkua kaupungin organisaation sisällä sekä ottaa huomioon pyöräliikenteen vaatimukset ja sovittaa ne yhteen muiden kulkumuotojen kanssa. Pyöräliikenne tulee huomioida kaupunki- ja liikennesuunnittelun lisäksi esimerkiksi ympäristösuunnittelussa, kaavoituksessa, pysäköinnin, tapahtumien ja rakennustyömaiden luvissa ja järjestelyissä sekä valvonnassa, katujen talvikunnossapidossa, liikuntapaikkojen ylläpidossa ja joukkoliikenteessä sekä opetuksessa.
Pyöräilykoordinaattori auttaa huomioimaan pyöräliikennettä laajalti läpi koko kaupungin organisaation ja vähentää näin ylimääräisiä tai päällekkäisiä työtehtäviä. Sen lisäksi tehokas pyöräilyn edistäminen maksaa itsensä takaisin muiden säästöjen ja lisätulojen kautta. Säästöjä tulee erityisesti terveysmenoista, infran kunnossapitokuluista ja onnettomuuksista aiheutuvista menoista, kun taas tuloja saadaan lisääntyneen pyörämatkailun ja Fölläreiden käytön myötä. Pyöräilyn edistämisen hyötyjä on esitelty hieman laajemmin ensimmäisen teesimme esittelyn alussa.
Lisäämällä pyöräilyn osuutta tehdyistä matkoista parannetaan myös autoilun ja joukkoliikenteen sujuvuutta ja vähennetään tarvetta rakentaa enemmän autoilun infraa, joka on paljon pyöräinfraa kalliimpaa. Jotta pyöräilyä saadaan lisättyä kaupungin tavoitteiden mukaisesti, tarvitaan joku kaupungin organisaatioon varmistamaan tavoitteiden toteutumista ja koordinoimaan työtä.