Tämä on ensimmäinen neljästä blogikirjoituksesta, joissa esittelemme Turpon kuntavaaliteesit Turussa. Ne ovat Turpon kärkitavoitteet tulevalle valtuustokaudelle, ja allekirjoittamalla ne ehdokkaat osoittavat sitoutumisensa pyöräilyolosuhteiden kehittämiseen.
Löydä itsellesi sopiva ehdokas allekirjoittaneiden listasta, tai jos olet ehdolla, allekirjoita teesit Pyöräliiton vaalisivulla: https://pyoraliitto.fi/pyoravaalit-2025/turku/
Muita Turun seudun kuntia koskevat valtakunnalliset teesit: https://pyoraliitto.fi/pyoravaalit-2025/
Alue- ja kuntavaalien vaalipäivä on sunnuntai 13.4.2025, ennakkoäänestys kotimaassa 2.–8.4.2025. Lisätietoa vaaleista osoitteessa vaalit.fi.
Pyöräiltävä ja käveltävä kaupunki on tehokas, miellyttävä ja terveellinen. Pyörä- ja jalankulkuinfran rakentaminen ja ylläpito on paljon moottoriajoneuvoliikenteen infraa halvempaa, ja autot vaativat huomattavasti tilaa kaduilta sekä kalliita pysäköintilaitoksia. Mitä vähemmän autoliikennettä on, sitä vähemmän tiet ja kadut kuluvat ja sitä vähemmän tilaa tarvitaan – ja sitä sujuvampaa autolla kulku on niille, joille se on järkevin kulkumuoto. Säästyvää tilaa voidaan käyttää esimerkiksi ravintoloiden terasseille tai kasvillisuuden lisäämiseen.
Moottoriajoneuvot tuovat mukanaan myös melusaastetta ja hiukkaspäästöjä – sähköisetkin, renkaista ja jarruista irtoavien hiukkasten muodossa. Kaikilla näillä on todettu olevan negatiivisia terveysvaikutuksia auton ulkopuolella oleville. Auton kyydissä oleviin autoilu vaikuttaa passivoivasti, kun taas jos matkan tekee pyörällä tai kävellen, tulee siinä sivussa hieman kuntoiltua. Edes osin kävellen tai pyörällä tehty työmatka tarjoaakin energisemmän alun työpäivään!
Miellyttävämpi ympäristö ja laadukas pyöräilyn infra tuovat kaupunkiin ja kaupunkiseudulle myös lisää matkailutuloja, pyörämatkailu onkin Euroopassa miljardiluokan ala. Turulla on hyvät edellytykset päästä pyöräiltävyydessä ja käveltävyydessä maailman huipulle. Kaupunkimme on varsin kompakti, palvelut ja työpaikat ovat useimmilla pyöräiltävän matkan päässä ja meistä yli 90 % asuu alle 30 minuutin pyörämatkan päässä Kauppatorista.
Lisääntyneen pyöräilyn ja kävelyn hyödyt ja laadukkaan infran tarve tiedostetaankin yhä enemmän paikallisessa päätöksenteossa, ja Turussa ja Turun seudulla onkin hyväksytty useita aktiivisen liikkumisen lisäämiseen tähtääviä ohjelmia, suunnitelmia ja tavoitteita.
Pelkkä ohjelmien ja tavoitteiden hyväksyminen ei kuitenkaan riitä, vaan niiden toteuttaminen vaatii lisää poliittisia päätöksiä, riittävää rahoitustasoa ja tavoitteiden huomiointia kaikessa liikennettä koskevassa suunnittelussa, niin yksittäisissä katusuunnitelmissa kuin vaikkapa kaupunkiseudun liikennejärjestelmäsuunnitelmassa. Ohjelmia ynnä muita on myös päivitettävä riittävän usein.
Iso osa ohjelmien, suunnitelmien ja tavoitteiden toteutusta on laadukkaan liikenneinfran toteuttaminen keskustaan johtaville pyöräilyn pääreiteille ja itse keskustaan. Näillä väylillä on ratkaiseva rooli pyöräilyn kulkutapaosuuden kasvattamisessa, sillä huomattava osuus matkoista kohdistuu keskustaan tai muuten hyödyntää pääreittejä, jotka usein muodostavat pisimmän osuuden matkasta. Infran tulee olla katkeamatonta, turvallista ja sujuvaa (myös esimerkiksi työmaista johtuvien poikkeusjärjestelyjen aikana).
Valitettavasti puutteita on edelleen prosessin joka vaiheessa, asioiden valmistelusta suunnitteluun, päätöksentekoon ja käytännön toteutukseen. Päätöksenteosta ja suunnittelusta puuttuu kunnianhimoa, eikä jo asetettuja pyöräilyn tavoitteita usein huomioida käytännön suunnittelussa jollei sitä erikseen aseteta yhdeksi suunnitelman päätavoitteista. Vaikka suunnittelun puolella onkin viime vuosina tapahtunut huomattavaa parannusta, on edelleen selvää että samalla kun moottoriajoneuvoliikenteen toimivuuden huomiointi on itsestäänselvyys, pyöräilyn (ja usein myös jalankulun) kohdalla ei olla niin tarkkoja.
Tähän on tulevan valtuustokauden aikana saatava parannusta. Merkittävimmät jo hyväksytyt asiakirjat jotka tulee muuttaa käytännön toimenpiteiksi ovat Turun pyöräilyn kehittämisohjelma, Pyöräliikenteen tavoiteverkko 2035, Turun kaupunkiseudun Pyöräliikenteen seudullisten pääväylien tavoiteverkko sekä Kestävän kaupunkiliikkumisen ja -logistiikan suunnitelmat. Suunnittelun lähtökohtana tulee mielestämme käyttää Väyläviraston ohjetta 18/2020 Pyöräliikenteen suunnittelu, jonka laatutasosta tulee poiketa vain ylöspäin. Väylien mitoitusta ei myöskään tule tehdä nykyisten liikennemäärien mukaan, vaan kaupungin tavoittelemien määrien mukaisesti.