polkupyöriä pysäköitynä Turun jokirannassa

Jokirantamarkkinoille kunnollinen sijoituspaikka poissa pääpyöräväyliltä

Turun jokirannan markkinoiden ja pyöräiliikenteen yhdistäminen samoille alueille on ollut murheenkryyni jo vuosikausia.

Keväisin ja syksyisin yhdet Turun vilkkaimmista pyöräväylistä täyttyvät säännöllisin väliajoin markkinoista, jotka estävät alueella pyöräilyn. Kesäaikaan tilanteet ovat lähes jokaviikkoisia.

Keskiaikamarkkinat ovat yksi lempiasioitani Turun kesässä. Samalla on kuitenkin ymmärrettävä, että kun yksi pyöräilyn pääväylistä katkaistaan, se aiheuttaa turhia konflikteja ja vaaratilanteita eikä todellakaan edistä pyöräilyä.

Järjestelyissä on edelleenkin parantamisen varaa

Järjestelyjä on vuosien varrella poliittisen paineen johdosta kehitetty ja parannettu, mutta eivät ne edelleenkään toimi. Kiertoreiteistä ei ilmoiteta ajoissa, ja jos ilmoitetaan, ovat kyltit pieniä ja reitit surkeita.

On käynyt melko selväksi, että sujuvaa pyöräilyä ei voida yhdistää tilanteeseen, jossa markkinat täyttävät molemmat jokirannat säännöllisesti.

Parempi paikka markkinoille

Tänä vuonna saaristolais- ja silakkamarkkinoita ryhdyttiinkin siirtämään lähemmäs sataman suuntaa. Alue ei ole yhtä ahdas kuin jokiranta keskustassa, joka on myös kaikkein tiivein kävelyn ja pyöräilyn alue. Tämä on hyvä edistysaskel.

Olisiko aika siirtää Turun markkinat muutenkin pääosin esimerkiksi Vanhalle Suurtorille ja Tuomiokirkkotorille? Torithan ovat kaupunkirakenteessa nimenomaan markkinoita varten.

Näin voitaisiin samalla elävöittää entisestä vanhaakaupunkia. Vähintään toinen jokiranta pitäisi säilyttää avoimena vapaalle kävelylle ja pyöräilylle.

Moni turkulainen haluaa voida nauttia markkinoista ja kuitenkin myös liikkua sujuvasti pyörällä. Näiden asioiden ei pitäisi olla vaihtoehtoisia.

Kiinnostaako Turpon toiminta? Liity jäseneksi!

Jäsenmaksu vuodelle 2022 on 20 euroa. Jos pankkitilisi kestävyys joutuu jäsenmaksusta kohtuuttomalle koetukselle, voit maksaa alennetun jäsenmaksun 12 euroa. 12 euron maksun voivat maksaa työttömät, opiskelijat, eläkeläiset ja muuten vähävaraiset. Kannatusjäsenmaksu on 50 euroa.