Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta hyväksyi tänään kokouksessaan toimialajohtaja Jouko Turton esityksen Humalistonkadun pyöräliikenneyhteydeksi. Aikatauluksi yhteyden rakentamiselle asetettiin aikaisintaan vuonna 2017 jotta alueen yrityksillä olisi aikaa valmistautua muutoksiin. Pyöräliikenneväylän rakentamisen muutokset ovat 20 pysäköintipaikan siirtyminen nurkan taakse Rauhankadulle sekä mahdollinen pyöräliikenteen lisääntyminen kadulla. Lisäksi tavoitteena on kehittää Humalistonkadun vetovoimaa muilla uudistuksilla.
Turun polkupyöräilijät ry kiittää päätöksestä. Yhteyden toteutuminen täydentää keskustan pyöräliikenne verkkoa ja mahdollistaa turvallisen pyöräilyn jokirannasta rautatieasemalle. Yhteys on erityisen tärkeä myös kadun liikkeissä asioiville, jotka liikkuvat keskustassa polkupyörällä.Päätös on tärkeä askel kohti viihtyisämpää ja toimivampaa liikenneympäristöä ja osoitus siitä, että pyöräliikenteen kehittämiseen suhtaudutaan positiivisemmin.
Turun Polkupyöräilijät kuitenkin toivoo, että uutta turvallisempaa yhteyttä päästäisiin rakentamaan mahdollisimman nopeasti eikä vasta aikaisintaan kahden vuoden kuluttua. Liikenneturvallisuuden tulisi olla rakentamisaikataulusta päätettäessä etusijalla, yrityksille kohdistuviin varsin vähäisiin muutoksiin verrattuna.
Kuten kaikissa pyöräliikenteen kehittämishankkeissa, myös Humalistonkadun yhteyden käsittelyssä nousivat esille huolet parkkipaikkojen siirtymisen vaikutuksesta alueen yritysten toimintaedellytyksiin sekä pyörällä liikkuvien turkulaisten taloudellinen merkitys. Turun Polkupyöräilijöiden Humalistonkadulla tekemän yrityskierroksen mukaan kadun yrityksissä ei kanneta kovin suurta huolta paikoitus muutosten tuomista muutoksista asiakasvirtoihin.
Turun Polkupyöräilijöiden puheenjohtaja Tero Rantaruikka muistuttaakin, että pyöräilijät ovat ostovoimaisia asiakkaita. Autoilijoiden kertaostot ovat kansainvälisten tutkimusten mukaan suurempia, mutta pyörällä liikkuvat ostavat useammin pienempiä ostoksia, kertoo Rantaruikka. Pyöräiljät viettävät Rantaruikan mukaan kaupoissa myös enemmän aikaa, koska heidän ei tarvitse murehtia parkkimaksuista.
Rantaruikka muistuttaa, että pyöräily on tärkeä osa tulevaisuuden keskustaliikennettä. Autoliikenteen sujuvuudesta huolestuneiden on myös hyvä muistaa, että mitä mukavampi keskustan tuntumassa asuvien on saapua keskustaan auton sijaan pyörällä, sitä mukavampaa on keskustassa myös autoilla ja pysäköidä.