Ohjeita pyöräilijälle

Lähde: Helsingin Polkupyöräiljät

Pyöräilijä liikenteessä

pyorailija_arkadiankadulla

Kun pyörätietä ei ole, on pyöräilijällä oikeus ja velvollisuus ajaa ajoradalla. Pääsääntöisesti vain alle 12-vuotiaat lapset saavat ajaa polkupyörällä jalkakäytävällä. Pyöräilijällä on myös oikeus ajaa ajoradalla lyhyellä matkalla silloin, kun pyörätie on vain tien vasemmalla puolella. On muitakin tilanteita, joissa ei voida kohtuudella odottaa pyöräilijän käyttävän pyörätietä. Joskus pyörätieltä ei esimerkiksi pääse laillisesti tai edes fyysisesti kääntymään suuntaan, jonne pyöräilijä on matkalla. Pyörätie voi olla ajokelvottomassa kunnossa tai tukossa pysäköidyistä autoista. Jotkut pyörätiet voivat olla niin kapeita, ettei niille mahdu kaksisuuntainen pyöräliikenne.

Monet pelkäävät ajoradalle siirtymistä, ja ajavat siksi jalkakäytävällä pyörätien puuttuessa. Kuitenkin tutkimusten mukaan ajorata on pyöräilijälle kaupungissa turvallisempi kuin jalkakäytävä tai jalkakäytävää muistuttava pyörätie. Suurin osa onnettomuuksista ja läheltä piti -tilanteista tapahtuu risteyksissä. Kaksisuuntaista pyörätietä pitkin ajava pyöräilijä saattaa tulla risteykseen autoilijan näkökulmasta yllättävästä suunnasta tai näköesteen takaa. Autoilijat eivät myöskään tarkkaile pyöräteiden ja jalkakäytävien liikennettä yhtä valppaasti kuin ajorataa, ja toisinaan he eivät ole pyörätien olemassaolosta edes tietoisia. Autoilija ei tahallaan aja pyöräilijän päälle. Vaaratilanteita syntyy silloin kun autoilija ei ole huomannut pyöräilijää. Ajoradalla pyöräilijä on paremmin autoilijan näkökentässä ja saapuu risteykseen samasta suunnasta kuin muutkin ajoneuvot.

Pyörätiellä

Ajoradalla

Kävelykadulla ja pihakadulla saa ajaa polkupyörällä. Niillä jalankulkijoille on annettava esteetön kulku eikä ajonopeus saa ylittää 20 km/h.

Lisätietoa polkupyöräilijän väistämissäännöistä ja ryhmittymisistä Otso Kivekkään ”Pikaoppaasta”.

Polkupyörän varusteet

Heijastimet

Valot

Pimeällä, hämärällä tai näkyvyyden ollessa heikentynyt on etuvalo pakollinen. Takavalo on vapaaehtoinen mutta suositeltava, sillä se parantaa pyöräilijän näkyvyyttä pimeällä. Punaista valoa ei saa laittaa eteen eikä valkoista taakse. Lainmukaisen etuvalon on oltava pyörässä kiinni ja näytettävä jatkuvaa valoa, kypärään kiinnitetty valo tai vilkkuvalo eivät riitä. Suuntaa valo hieman alaviistoon, niin ettei se häikäise vastaantulijoita.

Jarrut

Polkupyörässä on oltava ainakin yksi tehokas jarrulaite. Tavaran tai useamman kuin yhden henkilön kuljetukseen tarkoitetussa polkupyörässä, perävaunulla varustetussa polkupyörässä ja polkupyörässä, jossa on enemmän kuin kaksi vaihdetta, tulee kuitenkin olla kaksi erillistä tehokasta jarrulaitetta.

Lisäksi polkupyörässä on oltava äänimerkinantolaitteena soittokello. Tarkista jarrujen kunto säännöllisesti ja huolla ne tarvittaessa. Jarrut ja valot ovat polkupyörän tärkeimmät turvavarusteet.

 

Katso myös toimintaohjeet onnettomuuden sattuessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kiinnostaako Turpon toiminta? Liity jäseneksi!

Jäsenmaksu on 20 euroa vuodessa.

Jos pankkitilisi kestävyys joutuu jäsenmaksusta kohtuuttomalle koetukselle, voit maksaa alennetun jäsenmaksun 12 euroa. 12 euron maksun voivat maksaa työttömät, opiskelijat, eläkeläiset ja muuten vähävaraiset.

Kannatusjäsenmaksu on 50 euroa vuodessa.