Turun Polkupyöräilijät ry. on vuonna 2013 perustettu yhdistys, jonka tavoiteena on edistää arkipyöräilyä, pyöräliikenneväylien suunnittelua ja pyöräilykulttuuria

Arkipyöräilyn edistäminen

Pyöräily on taloudellinen, tehokas, ympäristöystävällinen ja mukava tapa liikkua kaupungissa sekä lähialueilla. Julkisessa keskustelussa ja kaupunkisuunnittelussa polkupyöräily usein niputetaan harrastukseksi, vapaa-ajaksi tai liikunnaksi. Arkipyöräilijä ei harrasta pyöräilyä kuten autoilija ei harrasta autoilua. Pyöräily on väline liikkumiselle paikasta toiseen. On toki olemassa monia harrastuksia, joissa polkupyörä on tärkeä harrastusväline ja moni myös harrastaa itse polkupyöriä ja niiden rakentamista. Pyörällä liikkuminen ei ole vapaa-aikaa vaan osa liikennettä. Arkipyöräily ei myöskään ole liikuntaa tai kuntoilua.

Turpo haluaa edistää polkupyöräilyä liikennemuotona ja tavoitteenamme on, että yhä useampi valitsisi polkupyörän liikennevälineekseen lyhyillä matkoilla.

Pyöräilykulttuurin edistäminen

Ihmiset liikkuvat samassa katutilassa monin eri tavoin. Sekä autoilijoiden, jalankulkijoiden että pyöräilijöiden tulee liikkua yhteisessä tilassa huomaavaisesti, valppaasti ja pelisääntöjä noudattaen. Haluamme kehittää pyöräilykulttuuria, missä pyöräilijät ymmärtävät olevansa osa liikennettä ja toimivat liikenteessä huomaavaisesti ja liikennesääntöjä noudattaen.

Pyöräliikenneväylien kehittäminen

Suomalaisten ja kansainvälisten tutkimusten mukaan pyöräliikenneväyliin panostettu euro tuottaa kahdeksan euron hyödyt. Esimerkiksi Tanskassa on laskettu, että pyöräilystä saavutettava hyöty on 1,22 kruunua kilometriä kohden, kun vastaavasti autoilu tuottaa yhteiskunnalle kustannuksia 0,69 kruunua kilometriltä. Pyöräliikenteeseen panostaminen siis kannattaa.

Tavoitteenamme on auttaa Turun päättäjiä ja liikennesuunnittelijoita suunnittelemaan ja rakentamaan Turkuun Suomen paras pyöräliikenneväyläverkosto. Kun pyöräliikenneväylät ovat oikeissa paikoissa ja noudattavat luonnollisia ja loogisia reittejä, ovat turvallisia, hyväkuntoisia ja niillä on mahdollista liikkua nopeasti ilman turhia pysähdyksiä, nousee pyöräily varteenotettavaksi vaihtoehdoksi esimerkiksi työmatkaliikenteessä. Kun pyörällä pääsee perille nopeasti ja helposti, on pyörä helpompi valita auton sijaan ja tästä valinnasta hyötyvät kaikki.

Pyöräilytapahtumat

Pyöräily on sekä tehokasta että taloudellista, mutta myös hauskaa. Tavoitteenamme on edun ajamisen lisäksi myös järjestää erilaisia pyöräilytapahtumia, -tilaisuuksia ja -koulutuksia. Tulevaisuudessa tulemme järjestämään mm. kaupunkipyöräilykoulutuksia ja erilaisia pyöräretkiä mm. Turkulaisiin arkkitehtuurikohteisiin. Tulemme myös näkymään muissa turkulaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa.